Mijn schilderijen zijn op het doek verschenen door gevoel, passie, creativiteit en uiting.

Het vertelt een verhaal, het creëert een gevoel bij de kijker en sta ik zelf iedere dag nog te kijken hoe een schilderij tot stand kan komen. Ik heb een idee, begin te schilderen en dikwijls aan het einde van het schilderen is het compleet een ander beeld dan ik eerst voor ogen had.

Ik keur het dan voor mezelf ook goed, het is "het moment" wat het schilderij heeft gemaakt.

In dat moment zat ik en ik ben Marcel Kroon.

Ik ben geboren in 1972, in Losser (Overijssel)

Ik ben opgegroeid met een vader die veel schilderde, kunst maakte in allerlei vormen zoals schilderijen van plamuur en beeldhouwen. Vroeger zat er aan ons huis een schuur (atelier) waar ik mij kon voeden met creativiteit en inzichten.

Ik merkte dat ik veel voor opdrachten werd gevraagd waarbij creativiteit om de hoek kwam kijken .

Het beschilderen en ontwerpen van carnavalswagens, waarbij het schilderen van carnvalistische figuren dikwijls wordt onderschat. Dit deed ik vanaf mijn kinderjaren tot 1999.

Van 1999 - 2000  heb ik alle wanden beschilderd van een grootschalige discotheek in Oldenzaal. Tevens op kunstzinnige wijze de bladen van alle barren voorzien van een marmertechniek en alle praattafels voorzien van eigen creaties (abstracte kunst). Tegenwoordig heet dit "pouring" maar deze techniek bestond destijds niet.

Van 2002 tot 2004 hield ik mij bezig met grafische vormgeving en heb ik cursussen gevolgt op het gebied van photoshop en Illustrator. Hier ontstond mijn liefde voor mixed media art.

Ik heb geen artistieke opleiding gevolgd wanneer men denkt aan schildertechnieken etc. Ik heb dit zelf aangeleerd en dikwijls denk ik ook dat "kunst" niet te leren is. Het zit in je en ontstaat voornamelijk door gevoel.

Van de grafische vormgeving ben ik toch weer overgegaan naar het schilderen op doek en dan met name acrylverf. De digitale wereld kent veel trucjes die een doek je niet kan geven. Dit mag je volledig zelf doen en bestaan er geen filters en automatische uitsnede (Niets ten nadele).

Vanuit gevoel gaan schilderen is nadien meer uitgebreid en ken ik ook tijden dat ik geen penseel heb aangeraakt. Ik voelde het niet maar had er ook geen behoefte aan.

Door wat nare omstandigheden in mijn leven merkte ik dat ik weer meer ging tekenen, fotograferen, gedichten schrijven en weer ging schilderen.

Van 2010 - 2015  heb ik de cursussen fotografie en modelfotografie gevolgd. Ik heb een studio in Enschede gehuurd en heb vele mensen en modellen op excentrieke manier mogen fotograferen. Dit in goede samenwerking met mijn goede vriendin Sanne. Deze foto's werden veelal bewerkt in de vorm van mixed media en ontstond mijn eigen stijl.

Van 2015 tot heden ben ik mij weer meer bezig gaan houden met schilderen op doek en ben met name  van 2019 - 2021 actief met de presentatie van mijn werken. Het staat en mag gezien worden.

Ik heb mij eigenlijk nooit bezig gehouden met de verkoop van mijn werken en vond ik het een eer dat een schilderij van mij als gift bij iemand aan de muur mocht hangen.

Steeds meer kwamen de reacties dat ik mijn eigen stijl ontwikkelde en is vanuit daar ook  meer de commerciële kant ontstaan. Een kunstenaar moet immers ook investeren in tijd, in aanschaf van alle materialen en is een emotie oproepen bij de kijker soms niet in geld uit te drukken.

Soms zegt een beeld meer dan een woord.  Het geeft inzicht waar je staat in het leven. De kleuren, de vormen, de gehele compositie is "vanuit" mij een uiting van gevoel en passie.

Een passie waarvan ik steeds weer verbaasd raak wat dit met mensen kan doen. Je kunt een schilderij gewoon mooi vinden maar het kan het ook een diepere betekenis hebben. Het vertelt een verhaal, een moment, een gevoel.

Met vriendelijke groet,

 

Marcel Kroon.